Doliu în lumea filmului românesc! Marele actor din Liceenii a murit

25 09. 2024, 10:33

Doliu în lumea filmului românesc! Marele actor din Liceenii a murit.

Liviu Crăciun a fost unul dintre cei mai apreciați actori români. Și-a dedicat aproape întreaga sa carieră Naționalului bucureștean, unde timp de peste patru decenii a jucat roluri memorabile. A lucrat cu cei mai importanți regizori de film, fiind cunoscut mai ales pentru rolul din „Liceenii”.

Liviu Crăciun a fost un actor dedicat total meseriei sale. A iubit „scândura” dar a cochetat și cu cinematografia, reușind să lucreze cu patru dintre cei mai titrați regizori români, dar și cu radioul sau televiziunea.

Un ardelean pe scena Naționalului bucureștean, de la Gligor la Vornicul Jurj

Liviu Crăciun s-a născut în anul 1935 la Târgu Mureș, într-o perioadă interbelică marcată de un avânt cultural deosebit. A fost îndrăgostit de teatru din copilărie, în orașul natal existând încă din 1946, o instituție teatrală cu stagiune permanentă, numită Teatrul Secuiesc, devenit ulterior Teatrul Național din Târgu Mureș.

Urmându-și pasiunea, Liviu Crăciun a dat examen la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București(IATC). A studiat la clasa profesorului Marietta Sadova, soția celebrului scriitor și regizor Haig Acterian și o actriță foarte apreciată, în ciuda problemelor cu regimul comunist. După absolvirea facultății în anul 1957, a fost angajat la Teatrul de Stat Constanța, unde s-a făcut remarcat chiar în rolul de debut Fabius Maximus, în spectacolul ”Ovidius” de Grigore Sălceanu, în regia lui Val Mugur.

Doliu în lumea filmului românesc! Marele actor din Liceenii a murit

La Teatrul din Constanța va sta doar o singură stagiune. Fiind un tânăr talentat și de mare perspectivă a fost cooptat în trupa Teatrului Național din București, alături de nume grele ale scenei românești. Pe scena Naționalului din București, va juca timp de patru decenii, în roluri memorabile, la regizori consacrați. A fost unul dintre actorii preferați ai regizorului Sică Alexandrescu, un nume greu al teatrului românesc, format la școala realistă a lui Paul Gutsy. Sub bagheta lui Sică Alexandrescu, Liviu Crăciun a jucat rolul Rodolfo în spectacolul „Vedere de pe pod”, a lui Arthur Miller, Hatmanul Arbore și Bogdan, în ”Apus de Soare„ dar și  rolul Chibici în spectacolul „Eminescu” de Mircea Ștefănescu. Liviu Crăciun a jucat însă și la alte nume grele ale regiei românești precum Ion Cojar, Dan Pița, Moni Ghelerter, Grigore Conta sau Gelu Colceag.

De altfel, ultimul său rol a fost cel al Vornicului Jurj din spectacolul „Apus de Soare” după Barbu Ștefănescu Delavrancea, în regia lui Dan Pița, în anul 2004. Talentul i-a fost apreciat și în străinătate, mergând cu trupa TNB în mai multe turnee, în Iugoslavia, Bulgaria, Rusia, Austria, Germania, Israel, Grecia, Franţa, Belgia, Olanda, Anglia, Luxenburg, Danemarca, Suedia, Italia, Cehia, Slovacia, Ungaria și Elveţia.

Tatăl Danei din „Liceenii” și Gheorghe șoferul de la GAC

Actorul ardelean a cochetat, cu succes și cu cinematografia. Și aici și-a demonstrat valoarea colaborând cu regizori foarte apreciați și cunoscuți precum Dan Pița, George Saizescu, Nicolae Corjos dar și Sergiu Nicolaescu. Liviu Crăciun a jucat în cunoscutul film al lui Geo Saizescu ”Un surâs în plină vară„, unde interpeta rolul lui Gheorghe, șoferul de la GAC ”Drumul nou”. Acest film a fost un adevărat ”hit„ în cinematografele românești, fiind vizionat de peste 4.7 milioane de români. Totodată, Liviu Crăciun a jucat și în celebrul film „Liceeni„, unde a jucat rolul tatălui Danei, interpretată de Oana Sârbu. Nu în ultimul rând, actorul mureșean a jucat în anul 1992 în filmul ”Hotel de Lux”, al lui Dan Pița, peliculă premiată cu ”Leul de Argint„ la Festivalul Cinematografic de la Veneția din 1992.

Liviu Crăciun a jucat și în filmul lui Sergiu Nicolaescu, ”Oglinda” din anul 1993 care abordează contextul loviturii de stat de la 23 august 1944. Pe lângă cinematografie și teatru, profitând de o perioadă fecundă a teatrului tv și radiofonic, Liviu Crăciun a intrepretat numeroase roluri imprimate la radio, în spectacole regizate de mari specialiști ai genului precum Dan Puican, Cristian Munteanu sau Mihai Zirra. Actorul mureșean a avut și numeroase apariții în teatru tv, în spectacole ale regizorilor Letiția Popa, Constanti Dicu, Horia Popescu dar și alții. A fost considerat un actor talent și foarte dedicat artei căreia i-a dedicat întreaga sa viață Liviu Crăciun a murit la 89 de ani și va fi înmormântat, miercuri 25 septembrie. „Cu adâncă tristețe ne luăm rămas bun de la actorul Liviu Crăciun, care ne-a părăsit într-o zi senină de septembrie. Amintirea sa va rămâne vie prin rolurile memorabile pe care le-a întruchipat pe scenă și pe ecran, dar și prin bunătatea și generozitatea sa, care au lăsat o amprentă de neșters în inimile celor care l-au cunoscut”, se arată într-o postare pe pagina oficială a TNB.

foto: social media